Ви тут:

"У бронзі, і граніті, у книгах і серцях - їх подвиг буде жити у віках"

08-05-2024
Категорія: 

]]>8 травня – День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.]]>

Друга світова війна вважається найкривавішою в історії людства.

У 2023 року президентом України було підписано закон про встановлення 8 травня Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939−1945 років. - дата, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні.

Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціна цього внеску – надзвичайні втрати впродовж 1939–1945 років серед українців та інших народів, які жили на території України. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб. Тому ми добре знаємо ціну війни.

Жодна країна не може претендувати на виняткову роль у перемозі над нацизмом. Перемога – результат титанічних зусиль десятків держав і сотень народів. Так само неприпустимими є спроби прикриватися моральним авторитетом переможця для агресивної політики, кульмінацією якої стало злочинне повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну 24 лютого 2022 року.

Нині, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором. Однак тепер це – путінська росія. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію проти імперських амбіцій підступного агресивного сусіда-злочинця. Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини.

Ми маємо нагадувати світові, що слабкість, страх і нерішучість міжнародної спільноти напередодні Другої світової заохочували агресорів до все більшого розмаху злочинів. Сьогодні міжнародна спільнота має змогу опиратися на той гіркий досвід та історичні уроки.

8 травня - точка відліку закінчення війни. Цей день символізує не тріумф переможців над переможеними, а застереження – диктатори завжди прагнуть задовольнити імперські амбіції збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами.

День пам’яті та перемоги - це нагадування, що Друга світова розпочалася внаслідок домовленостей двох тоталітарних режимів: націонал-соціалістичного (нацистського) у Німеччині й комуністичного в СРСР, а також мовчазного небажання найпотужніших держав світу чинити спротив агресорам. У 1939-1945 роках обидва тоталітарні режими вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства – загинуло від 50 до 85 мільйонів людей. Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції (Об’єднаних націй) – і в складі Червоної армії, й армій західних союзників, і підпільних рухів Опору – та здійснили значний внесок у перемогу над нацизмом. А українська земля була одним з основних полів битви у цій війні. Фронт двічі прокотився землями України - спочатку із заходу на схід, потім зі сходу на захід. Мільйони українців поклали життя заради перемоги над нацизмом і відновлення миру.

Детальніше, в яких арміях та на яких фронтах українці боролися з нацизмом; наскільки Україна постраждала під час Другої світової війни; коли настала перемога над нацизмом та чому Європа обрала 8 травня як пам’ятну дату; як радянський режим сформував культ перемоги та 9-го травня, а російський режим використовує його у своїй пропаганді – в ]]>інформаційних матеріалах]]> Українського інституту національної пам’яті. До Дня пам’яті і примирення Український інститут національної пам’яті підготував ролики з циклу ]]>«Війна і міф»]]>, який розвінчує найбільш поширені радянські міфи про Другу світову війну.

Друга світова війна закінчилася зусиллями дипломатії, але виграна вона була сміливими воїнами та зброєю. Ціною перемоги стали надзвичайні втрати впродовж 1939–1945 років – українців та інших народів, які проживали на нашій землі. Загинуло понад вісім мільйонів: близько 3 мільйонів воїнів та 5 мільйонів цивільних. 

В цей день згадують подвиг українського народу, висловлюють повагу усім борцям проти нацизму, вшановують пам’ять усіх жертв Другої світової війни.

Цей день є нагадуванням про те, що мир та свобода - це найважливіші цінності, які ми повинні берегти та захищати. Особливо тепер, коли ворог нещадно атакує нашу країну, руйнує ракетами українські міста, вбиває дітей. Та ми віримо, що зовсім скоро настане наш День Перемоги і ми зможемо щасливо і вільно жити в своїй країні!

 

Комунальний заклад Сєвєродонецька міська публічна бібліотека

 





Рейтинг: 
5
Средняя: 5 (2 оценок)