Ви тут:

Як взаємодіяти з людьми з бойовим досвідом: новий освітній серіал на Дія.Освіта

02-05-2024
Категорія: 

]]>Серіал «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» навчить коректно та з повагою комунікувати з військовими, ветеранами та ветеранками.]]>

Ви дізнаєтеся, що відчуває людина після повернення додому? Як реагувати на чорний гумор ветерана про набуту інвалідність? Як вислухати людину, коли вона хоче виговоритися? 

Серіал — це продовження розділу ]]>«Довідника безбар’єрності»]]>, створеного з ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Герої серіалу — військовослужбовці, які діляться досвідом комунікацій із цивільними. Один із героїв — Данило Кравець, звільнений з полону військовослужбовець. Хлопець розповідає, що максимально відкритий у цьому питанні й може говорити про пережите, якщо його запитають. «А для когось просто згадка може стати додатковою травматизацією», — додає Данило.

Серіал містить 11 епізодів із поясненнями експертів, як у різних обставинах спілкуватися коректно, етично та емпатично. Як підтримати, про що варто питати, а яких тем краще не торкатися в розмові з ветеранами, ветеранками та чинними військовослужбовцями.

Серед ключових тем:

  • особливості комунікації в родині, колі друзів, магазині, парку чи громадському місці;
  • якими словами підтримати людину, якщо вона розповідає про досвід полону;
  • як ввічливо подякувати за службу, не зачепивши особисті кордони людини;
  • як роботодавцю налагодити взаємодію із захисником чи захисницею та допомогти реінтегруватися.

«Не запитуйте про досвід війни, якщо ветеран не розповідає про це з власної ініціативи. Але якщо людина вже почала говорити, вислухайте настільки, наскільки ви б змогли. Не перебивайте, не тисніть, не оцінюйте. Не кажіть звичне: “Я тебе розумію”. Не розумієте», — пояснює очільниця Служби психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців Наталія Умеренкова.

Спікери серіалу:

  • Олег Чабан, лікар-психіатр та психотерапевт, директор Навчально-наукового інституту психічного здоров'я в Національному медичному університеті ім. О. О. Богомольця
  • Оксана Коляда, полковник запасу, ветеранка
  • Наталія Умеренкова, очільниця Служби психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців 
  • Тетяна Руденко, засновниця і психологиня в ГО «Вільний Вибір»
  • Юлія Кіріллова, ветеранка та співзасновниця ГО «Жіночий ветеранський рух» 
  • Родіон Григор’ян, офіцер-психолог, Сили ТрО ЗСУ
  • Катерина Тімакіна, старша фахівчиня з психічного здоровʼя Ветеран Хаб++

Також серіал розповідає про особливості взаємодії з ветеранами та ветеранками, які мають інвалідність.

«Найчастіша фраза, яку я чую на вулиці: “Дивись, пірат!” У мене праве око відсутнє, а ліве фактично зшивали по частинах. Так, я погано бачу та не дуже добре орієнтуюся, коли заходжу зі світлого приміщення в темне. Але не треба мене хапати за руку та намагатися провести! Коли я йду на побачення з якоюсь панянкою, це найбільша проблема. Бо настає вечір і вона починає опікуватися мною. Я один раз перечепився, а дівчина вже тримає і я відчуваю: о, це мама знову веде мене в садочок. Усвідомте: треба буде допомога — я про це скажу», — говорить один із героїв серіалу, ветеран Родіон Тристан.

Переглядайте освітній серіал «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» за посиланням —  ]]>https://osvita.diia.gov.ua/courses/people-with-war-experience-dignity-interaction]]>

Освітній серіал створено з ініціативи Мінцифри в межах тематичної хвилі «Досвід ветеранів вартий поваги» комунікаційної кампанії]]> «Ти як?»]]> Всеукраїнської програми ментального здоров’я — ініціативи першої леді Олени Зеленської, за підтримки Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України, громадської організації «Безбар’єрність» та компанії Visa — учасника спільноти «Бізнес без бар’єрів» для платформи «Дія.Освіта».

 

Джерело: ]]>Міністерство цифрової трансформації України]]> - ]]>https://thedigital.gov.ua/news/yak-vzaemodiyati-z-lyudmi-z-boyovim-dosvi...]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет