Ви тут:

Олексій Смирнов провів нараду з питання ведення обліку військовозобов’язаних у органах влади

08-05-2024
Категорія: 

]]>Перший заступник голови облдержадміністрації повідомив про новели чинного законодавства щодо мобілізації військовозобов’язаних.]]>

Зокрема, стосовно скасування статусу «обмежено придатний». Змін строку дії постанови ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби: п’ять років з дня закінчення медичного огляду – у мирний час, один рік - під час мобілізації, на особливий період. Зниження граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25 років, а також запуска електронного реєстру військовозобов’язаних «Оберіг» та електронного кабінету військовозобов’язаних.

А ще – введення базової військової служби замість строкової. Строк її проходження в мирний час становить п’ять місяців, а під час воєнного стану — три місяці. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік і період проходження базової служби.

Крім того, запроваджується базова загальновійськова підготовка.

Із 1 вересня 2025 року вона стане елементом навчання в закладах освіти, проводитиметься у вишах усіх форм власності.

Окремо було акцентовано на відповідальності за порушення правил військового обліку / ухилення від обліку військовозобов’язаними громадянами.

Для громадян наразі передбачена адміністративна відповідальність – штраф у розмірі від 850 до 1700 грн (ч. 2 ст. 210 КУпАП).

За порушення посадовими особами законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку, ведення військового обліку з порушеннями, передбачена наступна адміністративна відповідальність, штраф у розмірі від 5 100 до 8 500 грн за порушення, скоєне в особливий період (ч. 2 ст. 210-1 КУпАП).

Нагадаємо, що цього року набули чинності чотири закони України, які внормовують питання ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів: Закон № 3621-IX від 21.03.2024 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист»; Закон України № 3127-IX від 30.05.2023 «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»; Закон України № 3549-IX від 16.01.2024 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану» та Закон України № 3633 від 11.04.2024 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку».

 

]]>https://www.facebook.com/odalug/posts/pfbid021j53icMwJRzWjVnBs2JB8UTJUgW...]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет