Ви тут:

Зберегли персонал та почали з нуля – де сьогодні працюють підприємства Луганщини

30-04-2024
Категорія: 

Підприємства Луганщини відновили виробництво у безпечних регіонах України Два роки тому з території області їм довелося евакуюватися під потужними обстрілами.

Втім, представники бізнесу знайшли можливості для розвитку на Львівщині, Черкащині, Київщині, Дніпропетровщині та опановують нові ринки збуту своєї продукції.

«Потужні промислові підприємства регіону зазнали значних руйнувань. Власники повідомили про втрату контролю над активами, відсутність доступу до об’єктів. Стосовно деяких юридичних осіб порушено справи про банкрутство. У той же час частина суб’єктів господарювання, насамперед переробної галузі, релокувалися до інших регіонів України. Вони активно співпрацюють з місцевими органами влади та міжнародними донорами», – зазначають у Департаменті економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності Луганської облдержадміністрації.

Так, у 2023 році ТОВ НВФ «Мікрохім» з Рубіжного стало переможцем грантової програми для переробних підприємств «Новий рівень» в рамках державного проєкту «єРобота», що дало можливіть розвинути виробництво в Києві.

Для ТОВ «Рубіжанська панчішна мануфактура» проєктом USAID «Економічна підтримка Східної України» придбано високотехнологічні в’язальні машини, а також розроблено нову лінійку спортивних шкарпеток під брендом MOVIGO.

366 тисяч гривень на розвиток виробництва мануфактура отримала у рамках програми EasyBusiness Grant.

Ініціатива Business4Ukraine підтримує роботу компанії із розбудови системи кадрового адміністрування. До цієї роботи залучено співробітницю Оксфордського університету Марину Стягайло, яка має великий досвід роботи у секторі управління кадрами в Україні.

Як результат, створено 45 робочих місць та заплановано подальше розширення виробничих можливостей. Працевлаштовано 22 ВПО. Наразі відомі в Україні і за її межами рубіжанські шкарпетки виготовляють у Львові.

Низка виробництв релокувала частину потужностей до безпечних регіонів України та продовжує свою діяльність, попри обмежене фінансове забезпечення та втрату значної кількості спеціалістів.

Так, ВКФ ТОВ «ТАНА» з Сєвєродонецька запрацювало в Умані. Сєвєродонецьке ПрАТ «СНВО «Імпульс» налагоджує бізнес в Києві, ТОВ «Аеромех» з Кремінщини облаштувалося на Черкащині.

ТОВ «АГК УКРАЇНА» працює в Червонограді на Львівщині, ТОВ «НВО «Сєвєрхіммаш» – у Києві та Дніпрі, ПП «Хімпостачальник» – в Дрогобичі на Львівщині.

Облдержадміністрація постійно сприяє посиленню конкурентоспроможності, розвитку інвестиційного потенціалу та кооперації суб’єктів господарювання Луганської області.

Їх запрошують до участі у міжнародних презентаційних  заходах, таких як виставка «Схід-Експо», та участі у грантових програмах з відновлення та розвитку виробництва.

Представники переміщених бізнесів регіону залучаються до засідань Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Підприємства Луганщини включені до Каталогу організацій підтримки бізнесу, що функціонує на порталі «Дія. Бізнес». Також сформований Каталог інвестиційних проєктів Луганської області.

]]>https://www.congress.gov.ua/zberehly-personal-ta-pochaly-z-nulia-de-soho...]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет