Ви тут:

Громадськість та влада Луганщини обговорили шляхи об’єднання зусиль для відновлення громад

11-04-2024
Категорія: 

10 квітня у Києві відбулося експертне обговорення за участі начальників військових адміністрацій населених пунктів Луганської області, громадськості, представників міжнародного фонду «Відродження», науково-дослідницьких установ, засобів масової інформації та політичних партій, помічників народних депутатів України.

Предметом дискусії стали комплексні питання та перспективи діяльності органів публічної влади на деокупованій території області, кадрове забезпечення, майбутній адміністративно-територіальний устрій, можливості використання інструментів локальної демократії в умовах урядування перехідного періоду, а також підвищення прозорості рішень, які ухвалюються місцевими органами влади.

Інна Заблодська, доктор економічних наук, презентувала оновлену методику аналізу спроможності громад після деокупації з урахуванням їхньої специфіки, та моніторинг закупівель, які здійснювали органи місцевої влади у 2023 році.

За її словами оновлена система критеріїв має доповнити визначені у постанові Уряду від 08.04.2015 № 214 «Про затвердження Методики формування спроможних територіальних громад» та має включати такі показники, як чисельність населення, яка проживатиме на території громади, чисельність учнів, що здобуватимуть освіту (онлайн та офлайн) у закладах загальної середньої освіти громади, частка працездатного населення громади.

Також присутні назвали важливою проблемою визначення статусу місцевих військових адміністрацій населених пунктів області, їхніх начальників та співробітників, необхідність збереження локальної спільноти громади та кадрового потенціалу для відновлення громад після деокупації. Серед важливих чинників також підвищення рівня прозорості ухвалення та впровадження управлінських рішень, посилення комунікації із громадськістю у питаннях роз’яснення обґрунтованості закупівель за бюджетні кошти, які проводять органи влади різних рівнів.

Отримані у результаті дискусії пропозиції будуть узагальнені та передані центральним органам виконавчої влади, таким як Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та економіки України, профільним комітетам Верховної Ради України.

Захід організовано ГО «Громадська ініціатива Луганщини» у рамках проекту «Залучення громадськості Сходу України до відновлення своїх громад» у співпраці з Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація сприяння самоорганізації населення», громадськими організаціями «Центр політико-правових реформ», «Асоціація «Відродження та Розвиток».

 

]]>https://www.congress.gov.ua/hromadskist-ta-vlada-luhanshchyny-obhovoryly...]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет