Ви тут:

Вшанували чорнобильців Сєвєродонецької громади

26-04-2024
Категорія: 

Сьогодні, 26 квітня, вже 38-ма річниця того страшного дня, коли сталася найбільша техногенна катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції. Її наслідки жахливі – величезна зона відчуження, тисячі людей кинули свої домівки, багато ліквідаторів та мешканців отримали радіаційне зараження.

Ліквідаторів аварії на ЧАЕС вшанували у гуманітарному хабі Сєвєродонецької громади у Дніпрі.

Велич подвигу ліквідаторів відзначив голова Луганської обласної державної адміністрації Артем Лисогор та на знак подяки вручив чотирьом учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС з Сєвєродонецької громади Почесні Грамоти Луганської обласної державної адміністрації. Відзначено Сергія Бутенка, Ігоря Любого, Олега Міщенка, Ігоря Шестакова.

«Шановні ліквідатори! Людство назавжди у невідплатному боргу перед вами. Ви були серед 13 тисяч луганчан, які ціною власного здоров’я, а дехто і – життя, захистили світ від «мирного атому». На жаль, багатьох з тих, хто ліквідував наслідки вибуху на ЧАЕС ми вже втратили. А ті, хто сьогодні з нами, не можуть спокійно та мирно жити. Адже Україна знову стоїть на заваді черговій катастрофі, через ядерний терор рашистів», - наголосив голова Луганської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Артем Лисогор.

Від Сєвєродонецької міської військової адміністрації Олександр Стрюк вручив чорнобильцям подарунки, наголосивши на подвигу тих, хто унеможливив переростання аварії на ЧАЕС у глобальний винищувальний смерч для всієї України та інших держав:

«Пам'ятаючи про Чорнобильську трагедію, ми ніколи не повинні забувати про героїзм тих, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії. Серед них було і чимало мешканців Сєвєродонецької міської територіальної громади. Вашими зусиллями  вашими силами ви рятували Україну, врятували Європу, не допустили розповсюдження радіації по всій планеті. Всі ліквідатори разом дали надію на майбутнє. Але, на жаль, Україна зараз переживає іншу навалу, а російські загарбники вже другий рік шантажують і залякують всю міжнародну спільноту новою ядерною катастрофою, а український народ у черговий раз рятує світ».

Звернулась по відеозв’язку до присутніх голова обласної громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України у Луганській області» Алевтина Фіалковська. Вона подякувала за мужність і героїзм, проявлені під час приборкання «мирного» атому, побажала здоров’я, добробуту та безпеки. Алевтина Аркадіївна також вручила передані подарунки від Сєвєродонецької міської військової адміністрації.

Також призначено щорічну матеріальну допомогу 54 ліквідаторам наслідків Чорнобильської катастрофи та вдовам ліквідаторів з Сєвєродонецької громади на загальну суму 149 тис. грн. Така допомога передбачена заходами Комплексної цільової програми Сєвєродонецької міської територіальної громади «Турбота» на 2024 рік

Чорнобильським дзвоном вшанували усіх ліквідаторів катастрофи, хто ціною власного життя зупинив ланцюгову реакцію смерті, хто помер внаслідок радіаційного зараження.

Також використано світлини ЛОДА

 





Рейтинг: 
Средняя: 5 (1 оценка)