Ви тут:

Поновлення пенсійних виплат для переселенців з Луганщини та проблемні аспекти виплати допомоги на проживання для ВПО розглянуто на засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення

16-04-2024
Категорія: 

Питання призначення соціальних та пенсійних виплат для переселенців з Луганщини, впровадження послуги підтриманого поживання та стаціонарного догляду людей старшого віку, людей з інвалідністю та  працевлаштування ВПО обговорені на  засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення при облдержадміністрації під головуванням заступниці голови облдержадміністрації Катерини Безгинської.

З 1 березня 2024 року виплата допомоги на проживання для ВПО була подовжена ще на шість місяців для окремих категорій ВПО, які отримували її протягом одного-двох років. Першочергово виплати були збережені для людей, які не мають можливості працювати, доглядають дітей або важко хворих чи осіб з інвалідністю, не мають доходів або мають низькі доходи. 

Наразі до переліку ВПО, що мають право на цю виплату, включено осіб з тяжкими формами захворювання, яким не встановлено інвалідність; дітей, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя; патронатні вихователі; діти, тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу.

А також уточено категорії осіб, які мають право на отримання допомоги з урахуванням доходів до 9 444 грн на особу та категорії (батьки, які доглядають за дитиною, сім’ї зі студентами, сім’ї пенсіонерів, особи старше 55 років).

Період подання заяв на перепризначення виплат для ВПО подовжено до кінця поточного року. При цьому ті, хто подадуть заяви у квітні, отримають кошти із врахуванням березня.

Було наголошено, що протягом 2-х місяців після призначення допомоги, ВПО, які не працюють і не доглядають за дітьми чи особами з інвалідністю, мають сприяти своїй зайнятості. Тобто, стати на облік в Центр зайнятості (або зареєструватися як фізична особа-підприємець та розпочали відповідну діяльність/ або отримати допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант на створення чи розвиток власного бізнесу/ або отримати ваучер на навчання тощо). Якщо після перепризначення допомоги людина не зробить цього – виплату допомоги буде припинено.
Також було розглянуто проблемні аспекти подовження пенсійних виплат.

Начальник ГУ ПФУ у Луганській області Ольга Шарунова  акцентувала, що лише  42 з 80 тисяч пенсіонерів-переселенців пройшли ідентифікацію вчасно. Тим, кому пенсійні виплати припинені, необхідно звернутись до будь-якого сервісного центру ПФУ та подати заяву про поновлення виплати пенсії. Такі заяви розглядаються екстериторіально. 

Крім того, у березні поточного року Урядом затверджено Порядок призначення і виплати тимчасової допомоги «Дитина не одна».

Право на призначення тимчасової допомоги має особа, до сім’ї якої тимчасово влаштовано дитину (дітей), щодо якої (яких) встановлено факт відсутності батьківського піклування та, яка постійно проживає на території України.

Виплата призначається органами соціального захисту населення на підставі наказу служби у справах дітей про тимчасове влаштування дитини, щодо якої встановлено факт відсутності батьківського піклування, на строк тимчасового влаштування дитини, зазначений у такому наказі.

Розмір тимчасової допомоги становить 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на кожну дитину, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на кожну дитину: дітям віком до 6 років ‒ 6407,5 грн, дітям з інвалідністю віком до 6 років ‒ 8970,5 грн; дітям віком від 6 до 18 років ‒ 7990 грн, дітям з інвалідністю від 6 до 18 років ‒ 11186 грн.

]]>https://loga.gov.ua/oda/press/news/ponovlennya_pensiynih_viplat_dlya_per...]]>





Рейтинг: 
Голосов пока нет